dissabte, 2 de febrer del 2013

Presentació

Quan per alguna raó una persona no pot fer ús de la comunicació oral, o quan aquesta comunicació oral és possible però resulta difícil d'entendre-la en el nostre entorn, és necessari introduir algun sistema augmentatiu de comunicació (SAC) que li possibiliti una òptima expressió i una  màxima comprensió per part dels altres.

En el nostre centre compartim la tasca d'ensenyar i aprendre amb algunes persones que tenen moltes coses per dir i contar, moltes coses que saben i volen ensenyar als altres, moltes coses per demanar i aprendre... però algunes dificultats d'articulació dels sons o un vocabulari molt  reduït els fan difícil que les altres persones puguem entendre-les. 

Per donar resposta a les necessitats de comunicació en aquests casos, l'equip educatiu implicat amb aquests alumnes hem pensat emprar com a ajuda i suport en els actes comunicatius el sistema de comunicació bimodal, una combinació d'oralitat i signes de la llengua de signes, amb estructura de la llengua oral.

Per poder ajudar-nos tots plegats a aprendre i recordar les estructures comunicatives bàsiques que emprarem amb el suport d'aquest sistema, des del Departament  d'Orientació hem creat  aquest bloc. La seva finalitat  és la de servir de plataforma per a un diccionari de comunicació bimodal adaptat  a les nostres necessitats. En principi hi publicarem aquelles frases i comunicacions més freqüents i necessàries per al dia a dia, així com el vocabulari bàsic emprat  en el context del nostre centre, especialment a l'aula de classe, al pati o al gimnàs. Confiam que amb el temps, amb l'augment  de la capacitat  de comunicació dels nostres alumnes i amb la millora de la nostra pròpia capacitat  d'aprendre a comunicar-nos amb ells, ampliarem l'abast dels signes i estructures comunicatives d'aquesta mena de diccionari i augmentarem amb les entrades en aquest bloc les possibilitats de compartir idees, pensaments, emocions i sentiments.

 Des d'aquesta presentació del bloc  volem agrair a tothom la vostra il·lusió i disponibilitat en participar d'aquest procés i encoratjar-vos a compartir dubtes, suggeriments, idees o aclariments que ens ajudaran a tots plegats a millorar-lo.